Ce este cartonul?

Cartonul este o hârtie groasă, compactă şi foarte puţin flexibilă rezultată din prelucrarea materiilor prime vegetale cum ar fi: paie de cereale, coceni de porumb, stuf, lemn de brad, pin, fag, plop, etc.

Folosit preponderent în industria de packaging, sub formă de cutii, plăci, separatoare și alte tipuri de ambalaje, cartonul este printre cele mai ecologice şi solide materiale de ambalare, nefiind depăşit de niciun alt material în ceea ce priveşte performanţele economice şi ecologice.

În mare parte, cartonul este obținut în urma procesului de reciclare a deșeurilor de hârtie și carton, putând fi reciclat de 4 ori fără a-și pierde proprietățile

Cartonul ondulat

Pentru obținerea cartonului ondulat se suprapun mai multe straturi de hârtie, netedă și ondulată, unite între ele printr-un adeziv. 

Cele trei materii prime ce fac parte din structura cartonului ondulat sunt: 

  • Hârtia strat ondulat (hârtia miez). Hârtia miez este de patru tipuri: Fluting, Kemifluting, Wellenstoff şi Schrenz.
  • Hârtia strat neted (hârtia capac). Hârtia capac este de patru tipuri: Testliner , White Top Testliner , Ecokraft , Kraft.
  • Adeziv (clei de amidon).

În funcție de numărul straturilor de hârtie (1-4 straturi netede și 1-3 straturi ondulate), dar și de caracteristicile acestora, se pot realiza diferite tipuri de carton ondulat: tip II, III, V, VII, denumite și CO2, CO3, CO5, CO7.

În ziua de azi există o varietate foarte mare de producători de carton, iar inovaţiile în domeniu îmbunătăţesc constant confecţionarea ambalajelor şi ajută în acelaşi timp la protejarea mediului înconjurător.